Mi is az a Családfasor?


A Családfasor

Családfasor Etyek, 2011. okt. 20. 14:42   [ 2012. dec. 2. 6:11 frissítve ]

A kezdeményezés lényege, hogy a résztvevő családok, ill. családtagok örökbe fogadnak egy-egy facsemetét. Megvásárolják, elültetik, majd ápolják, felnevelik.


Nem csak részt veszünk egy feledésbe merülő akcióban, hanem saját fánk lesz egy gyönyörű fasorban. Saját fánk, ami nekünk köszönheti életét, amiért hosszútávon is felelősséget vállalunk, amire büszkék lehetünk egész életünkben. Sőt majdan unokáink is elmondhatják, hogy ezt az óriási fát még a nagyszüleim ültették 2004-ben, vagy 2012-2013-ban.
Eleinte a támasztó karóra rögzített névtábla hirdeti az arra járóknak az önzetlen támogatók nevét. Segít megtalálni és az emlékezetünkbe zárni az út mellet növekvő fánk helyét. Segít abban mindannyiunknak, hogy az új családtaghoz, az egyre terebélyesedő kis fához hosszútávon is kötődhessünk.

A Családfasor filozófiája

Családfasor Etyek, 2011. okt. 20. 14:41   [ 2012. okt. 30. 2:52 frissítve ]

Régmúlt időkben ,amikor még őseink kevesen voltak, a szárazföldeket, éltető oxigént adó hatalmas erdőségek borították. Most sokan vagyunk, és alig több mint egy évszázad alatt feléltünk szinte mindent magunk körül. A Föld, ez az örökké pulzáló, lélegző, forgó és keringő csodálatos lény, megbetegedett. Nehéz ezzel szembesülni, de vírusként burjánzunk felszínén hatalmas egymásba érő építményeinkkel, behálózó útjainkkal, sebhelyeket hagyva bányáinkkal, kiszipolyozott kopár szántóföldjeinkkel...De nem addig a világ!

A Családfasor ültetése
                                   maga a felébredt lelkiismeret,
                                   az élhető jövőbe vezető út kezdete,
                                   egy szép üzenet utódainknak.

Fákat ültetünk a jövő nemzedékeinek.

Családfasor Etyek, 2009. okt. 21. 8:58   [ 2012. nov. 5. 1:56 frissítve ]

Fogyasztói társadalmunkban körülhalmozzuk magunkat temérdek, csak rövidtávon használható kacattal. Keresetünk tekintélyes részét ezek emésztik fel. Mindebből mit hagyunk az utókorra? Hatalmas hulladék halmokat. A Családfasor megalkotásával felülemelkedünk anyagi burokba zárt jelenünkön. Büszkén mondhatjuk, hogy nem csak elveszünk, hanem adunk is. Életet a fáknak, ajándékot utódainknak. A fasor már egy évtized múlva egyre mutatósabban, foghíjak nélkül fogja szegélyezni az Etyekre, tehát a haza vezető utat. Közel két évszázad elhaladtával pedig, az utókor embere megáll majd a faóriások alatt, mint ahogy mi is megállunk az 1820-as években ültetett alcsútdobozi platánfasornál, és rájön, hogy talán nem is az a fontos, amit fontosnak hiszünk. Rájön, hogy nem csak Én vagyok, és nemcsak a jelen, a pillanat, hanem itt van velünk a múlt, a fa gyökerei, az ember gyökerei, és van jövő. Itt van a kezünkben.

1-3 of 3